• Training : +91 8448440748
  • WhatsApp : +91 8383 961 646
  • info@uninets.com

Tag Archive ccna interview questions

Top 50 CCNA Interview Questions & Answers For Freshers to Experienced

From the time you decide to enter the world of Network and Security, the one thing that will definitely come under your vision is to achieve the CCNA certification. But is that all enough to get the designation or desired job profile in the field?

Guess Not! The biggest obstacle comes when you land on the belt of reality- the Interview.

The round where only the best of the best get the chance to move ahead and grab the chair with the credibility and trust of employers.

Best CCNA Interview Questions and Their Answers to Prepare with Ease

Preparing for a job is incomplete if you haven’t considered the preparation of CCNA interview questions with their sure and satisfying solutions. Here you can get the top 50 questions that are commonly asked in a CCNA interview question.

Here are the 50 CCNA Interview questions:

Q1) What is the IPX access list?

Answer: Standard, Extended

Q2) How does hold-downs work?

Answer: Its to prevent regular update message from reinstating downed by a link

Removing that link from the update message

Q3) Expand DLCI?

Answer: Data Link Connection Identifiers.

Q4) What are the types of the password used in CISCO routers?

Answer: Five types of password

Secret, virtual, Terminal, Console, Auxillary

Q5) Mention the clock rate?

Answer: Clock rate the routers or DCE to communicate appropriately.

Q6) How many types of RIP message?

Answer: Two types of message request and response.

Q7) Expand BGP?

Answer: Border Gateway Protocol.

Q8) What is the difference between the STP and RSTP?

Answer: STP to prevent the loop address; RSPT is almost the same as STP to reduce the port forwarding time.

Q9) The CISCO IOS firewall feature act as a stateful or stateless packet filter?

Answer: The CISCO IOS firewall is a stateful filter.

Q10) What are the two key features of URL filtering?

Answer: Predefined URL categories, Malware protection

Q11) Define DMZ?

Answer: Network as the inside and everything else as an outside Will be in the firewall.

Q12) What type of port is in the STP?

Answer: Root port, Designated Port, Blocking port

Q13) Expand the term MTU.

Answer: MTU stands for Maximum Transmission Control Unit.

Q14) What are the different types of memories in CISCO Router?

Answer: NVRAM, DRAM, Flash Memory

Q15) Expand the term EIGRP.

Answer: EIGRP stands for Enhanced Interior Gateway Protocol.

Q16) What Is Administrative Distance?

Answer: Administrative Distance is used for finding a trusted routing protocol.

Q17) Which router command enables IPV6?

Answer: UNICASTING ROUTING.

Q18)  What are the major states in Switch?

Answer: Disabled, Blocking, Listening, Learning, Forwarding

Q16) What are the major functions of SNMPV3?

Answer: The major functions of SNMPV3 are Authentication, Encryption and Message Integrity.

Q17) Write the expanded form of NTP.

Answer: NTP stands for Network Time Protocol.

Q18) Write the command used for displaying the NVRAM contents.

Answer: The Router command used for displaying the NVRAM contents is-

SHOW START/SHOW START –CONFIG

Q19) What do you mean by the term SYSLOG?

Answer: SYSLOG is used for storing log files for popular servers.

Q20) What are the types of ACL?

Answer: STANDARD ACL, EXTENDED ACL, NAMED ACL

Q21) What are the types of VTP?

Answer: SERVER MODE, CLIENT MODE, TRANSPARENT MODE

Q22) Name the two ports of Switches.

Answer: Access Port, Trunk Port

Q23) What is the administrative distance of OSPF?

Answer: The Administrative distance of OSPF is 110.

Q24)  What do you mean by Distance Vector?

Answer: Distance vector is the protocol used for sending Periodic updates after every 30 seconds.

Q25) What are the two types of cables?

Answer: Straight Cable, Cross Cable

Q26) Enlist the major functions of the Transport Layer.

Answer: Segment Fragmentation, Numbering Segment, Multi-Tasking & Flow control.

Q27) State the two types of address available.

Answer: IPV4 (Internet Protocol Version 4) & IPV6 (Internet Protocol Version 6)

Q28) What is AAA?

Answer: AAA stands for Authentication, Authorization and Accounting.

Q29) What are the different load balancing methods for VRRP?

Answer: The different load balancing methods for VRRP are: Round-Robin, Host-dependant and weighted.

Q30) Are HSRPv1 and v2 compatible?

Answer: HSRPv1 and v2 are not compatible.

Q31) What is the CISCO proprietary protocol for link aggregation?

Answer: PAgP is the CISCO proprietary protocol for link aggregation.

Q32) What is the Aging timer of the MAC address table?

Answer: The Aging timer of the MAC address table is 300s.

Q33) How many seconds is the blocking period of a switch port?

Answer: 20s is the blocking period of a switch port.

Q34) STP elects the root bridge on a basis of what?

Answer: Bridge priority is the basis to select Root Bridge.

Q35) Does VTP version 2 support Private VLANs?

Answer: No, VTP version 2 doesn’t support Private VLANs.

Q36) What is the native VLAN ID by default on a CISCO switch?

Answer: VLAN 1 the native VLAN ID by default on a CISCO switch.

Q37) Where is the VLAN configuration stored on a CISCO switch?

Answer: The VLAN configuration is stored on a CISCO switch in the “VLAN.DAT” file.

Q38) What is the default Local Preference value of a BGP router?

Answer: 100 is the default Local Preference value of a BGP router.

Q39) What is BGP’s loop prevention mechanism?

Answer: If you see your own AS number in the AS path you don’t accept it since you have a loop.

Q40) What is the External AD value for EIGRP?

Answer: The External AD value for EIGRP is 170

Q41) What is a Router ID with respect to OSPF?

Answer: Unique ID for the Router in the OSPF topology is known as the Router ID.

Q42) Which router generates LSA type 7 in OSPF?

Answer: The router that generates LSA type 7 in OSPF is ASBR.

Q43) What is AS?

Answer: AS Routers having the same administration and policy are in the same autonomous system and it indicates the same number.

Q44) What are the types of Network?

Answer: The types of Network are: Point to point, Broadcast & Non-broadcast

Q45) What is PREEMPT in HSRP?

Answer: If the active router goes down then the backup router will become active and when the active router comes up by PREEMPT command it will remain in an inactive state.

Q46) What is native VLAN?

Answer: Untagged VLANS are known as native VLANs.

Q47) What is BPDU Guard?

Answer: When an attacker is trying to send a BPDU packet with ‘0’ priority values by any tool then the port will consider it as an error invisible state. This is the working of the BPDU Guard.

Q48) How to elect Root Bridge in the switch?

Answer: These are the steps to choose Root Bridge in the switch:

  • Lowest priority value
  • Lowest MAC address
  • Lowest port in the switch

Q49) What is VLAN?

Answer: VLAN is used to isolate the network or it can divide the network into a single broadcast to multiple broadcasts.

Q50) To which layer does the NetBIOS protocol belong to is the OSI model?

Answer: Session layer.